Κινητικές Προτάσεις

  • Χορός χιονονιφάδων: Μπαίνουν η μία πίσω από την άλλη, στις μύτες των ποδιών, πιάνοντας τις φούστες τους. Πιάνουν τις άκρες από τις κορδέλες που είναι δεμένες στην ομπρέλα της γιαγιάς χιονονιφάδας και χορεύουν αυτοσχέδια. Κάνουν στροφές γύρω από τον εαυτό τους και γύρω από την ομπρέλα, περνάνε η μία κάτω από την κορδέλα της άλλης, ενώ η γιαγιά ακίνητη στρίβει αργά την ομπρέλα για να μην μπλεχτούν οι κορδέλες. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε τέσσερα κορίτσια στις γωνίες της σκηνής να χορεύουν με λευκές κορδέλες ενόργανης που μπορούμε να φτιάξουμε στερεώνοντας ένα κομμάτι κορδέλας στην άκρη από ένα πλαστικό ραβδάκι ή ένα κομμάτι ξύλο.
  • Είσοδος ταράνδων: Μπαίνουν στη σκηνή περπατώντας στα τέσσερα, κάνοντας αδέξια βήματα, σαν νεογέννητα. Κουνούν το κεφαλάκι τους δεξιά-αριστερά, σηκώνουν τα χέρια-οπλές τους και ξύνουν τα αυτάκια τους, τρίβουν τα μάτια τους και ότι άλλο μπορούν να φανταστούν τα παιδιά.
  • Ο Χορός των ταράνδων: Τα ταρανδάκια τώρα σηκώνονται στα δυο τους πόδια και μπαίνουν στη σκηνή σε γκάλοπ κάνοντας κύκλους τριγύρω. Χοροπηδούν το ένα πίσω από το άλλο πιασμένα από τους ώμους ή τις παλάμες, πηδούν μπρος-πίσω-αριστερά και δεξιά. Κουνούν την ουρά τους και στρίβουν μία από την μία και μία από την άλλη μεριά.
  • Χορογραφία πατινάζ: Τα παιδιά μπαίνουν στη σκηνή γλιστρώντας με τα πόδια τους στο δάπεδο σα να κάνουν πατινάζ. Μπορούμε κάθε φορά που χτυπάμε ένα ταμπουρίνο ή ντέφι να παγώνουν για λίγο σε μια πόζα! Συνεχίζουν με παντομίμα κάνοντας ότι παίρνουν από κάτω χιόνι και παίζουν χιονοπόλεμο και φτιάχνουν χιονάνθρωπο. Στη συνέχεια ξαπλώνουν στο πάτωμα και ανοίγουν και κλείνουν τα πόδια και τα χέρια τους τεντωμένα σαν να σχηματίζουν αγγελάκια στο χιόνι! Στο τέλος παγώνουν σε μια πόζα.
  • Χορογραφία παιχνιδιών: Τα παιχνίδια είναι ήδη στη σκηνή πίσω από τα κουτιά τους κουλουριασμένα. Πολύ αργά σηκώνουν τον κορμό τους και τελευταίο το κεφάλι τους. Είναι μουδιασμένα τόσο καιρό μέσα στα κουτιά! Αρχίζουν να κουνούν πρώτα τους καρπούς τους, μετά τους αγκώνες και μετά τους ώμους τους. Συνεχίζουν και προσπαθούν να κουνήσουν τα πόδια τους. Ξεσκονίζονται και αρχίζουν να περπατούν τριγύρω στο χώρο. Τα στρατιωτάκια με βήμα μαρς, οι μπαλαρίνες με τα χέρια στρογγυλά στις μύτες των ποδιών, τα αυτοκινητάκια τρέχουν γρήγορα και αλλάζουν ταχύτητα, τα ρομποτάκια με κινήσεις κοφτές. Πιάνονται από τις παλάμες και κάνουν κύκλο χορεύοντας γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τελειώνουν με πόζα γύρω από το δέντρο.
  • Χορογραφία χουλιαρομύτες: Μπαίνουν η μία πίσω από την άλλη κουνώντας τα χέρια τους σα να είναι φτερά πουλιού. Μπορούν να κάνουν διάφορους σχηματισμούς που θυμίζουν σμήνος, όπως τρίγωνο και πολύγωνο. Σχηματίζουν μια γραμμή η μία πίσω από την άλλη και εναλλάξ ανοίγουν αριστερά όσοι έχουν μονό αριθμό και δεξιά όσοι έχουν ζυγό. Επαναλαμβάνουν το ίδιο από την αντίθετη πλευρά για μερικές φορές. Γονατίζουν και κάνουν ότι παίρνουν με το ράμφος τους σποράκια και τρώνε ενώ κουνούν τα φτερά τους. Στο τέλος παίρνουν μια στάση σε σχηματισμό τρίγωνου για να μιλήσουν με τη χιονονιφάδα.
  • Παιδιά στην Ικαρία: Κρατούν τα λευκά καραβάκια οριγκάμι και μπαίνουν στη σκηνή στη σειρά ή από διάφορα μέρη της σκηνής, τραγουδώντας τα κάλαντα τις Ικαρίας. Σταματούν μπροστά σε μια ευθεία. Σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά και κάνουν επιτόπου στροφές, μία αριστερά και μία δεξιά. Η γραμμή σπάει στη μέση σε δύο ημιχόρια που ξεκινούν να περπατούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις για να βρεθούν ξανά στο κέντρο και να ενωθούν σε μια μεγάλη γραμμή.
  • Χορογραφία επιστροφής – ο ανάδρομος χορός της Φούλας: Η χιονονιφάδα, καλυμμένη με ένα γαλάζιο ύφασμα ξεκινά να κουνιέται πολύ απαλά, και σιγά σιγά σηκώνεται και αποκαλύπτεται χωρίς να αφήνει καθόλου το ύφασμα. Αρχικά κινεί το πανί σα να είναι κύματα στη θάλασσα. Στη συνέχεια χορεύει σηκώνοντας το ύφασμα πιο ψηλά, κάνει στροφές, το ανεμίζει, κάνοντας με αυτό ότι σχήμα μπορεί να φανταστεί. Τέλος, εμφανίζονται πιασμένες από τα χέρια σταυρωτά οι υπόλοιπες χιονονιφάδες και φτιάχνουν όλες μαζί ένα κύκλο και παίρνουν μαζί τους τη Φούλα. Μια εναλλακτική ιδέα είναι οι χιονονιφάδες να χρησιμοποιήσουν λευκά μαντίλια ή κορδέλες για να πιαστούν στον κύκλο.